Leírás és Paraméterek
A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének kutatói tíz kötetesre tervezett szövegkiadás-sorozatukban arra vállalkoztak, hogy kritikai kiadásban, részletes előszók és tartalmi ismertetők kíséretében publikálják Bél Mátyás (1684–1749) országleírásának kéziratban maradt vármegyeleírásait. Jelen kötetben – amely immár a negyedik – Fejér, Tolna, Somogy és Baranya vármegyék ismertetése található, amelyek most először jelennek meg eredeti nyelven, megbízható szöveggel. Fejér és Tolna leírását korábban kiadták fordításban, de kihagyásokkal, illetve rossz kézirat alapján; Somogy leírásából csak néhány kis részlet jelent, míg Baranya ismertetéséről még ez sem mondható el.
Mindegyik szöveg tartogat nagy forrásértékkel bíró, különleges részleteket. Tolna vármegye leírásában a szekszárdi szőlőművelés ismertetése, illetve a vármegyei lakosok életmódjáról szóló beszámoló emelhető ki. Fejér leírásában rendkívül részletes és adatgazdag a falvak bemutatása, valamint figyelmet érdemel Székesfehérvár ismertetése is, ahol Bél a középkori királyi koronázások és temetkezések ceremóniáját vizsgálja. Somogy vármegye leírásában Szigetvár ismertetése tűnik ki, amelyben a szerző az addigi irodalom szinte teljes felhasználásával valóságos emlékművet állított a nevezetes 1566. évi híres ostromnak. Végül Baranya ismertetésében nagyon érdekes a korabeli Pécs leírása (a szerző említi a nemrég feltárt ókeresztény sírokat, bemutatja a templomokat stb.), illetve a pécsi püspökök archontológiája, amelynek gondos kutatásokon alapuló összeállítása Bél tehetségét dicséri.
A most megjelent kötet – csakúgy, mint a többi – bizonyára nélkülözhetetlen lesz a történészek, régészek, művészettörténészek, illetve helytörténészek számára, mivel máshol ismeretlen adatokkal segítheti őket a kutatásban.
Műfaj | történettudomány |
ISBN | 978-963-416-087-8 |
Kiadó | MTA BTK Történettudományi Intézet |
Kiadás éve | 2017 |
Kötés típusa | Keménytáblás |
Oldalszám | 408 |
Nyelv | latin, magyar, angol |
Méret | B4 243 x 336 |
Tömeg | 1100 g |