Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Műhelykonferencia

Ár:
5.000 Ft
Cikkszám: 978-615-81349-8-9
Elérhetőség: RENDELHETŐ

Leírás és Paraméterek

A Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ szervezésében 2022. szeptember 27-én a budapesti Walter Rózsi-villában tartott konferencia anyagát tartja kezében az Olvasó. Előbbi intézmény 2020 decemberében kezdett bele négy éves OTKA K programjába, amely a Veszprém megyei templomok adatbázisa címet viseli. E programhoz kapcsolódóan idő- és célszerűvé vált egy műhelykonferencia keretei között annak áttekintése, hogy a megszólított közgyűjtemények, oktatási- és tudományos intézmények milyen tapasztalatokra tettek szert különböző tematikájú – így topográfiai, gyűjteményi vagy más tematikus – adatbázisépítés kapcsán. Erről a palettáról, a gyűjteményi adatbázisépítések 2022 őszi állapotáról nyújt képet jelen kötet.

*

A kötetben szereplő tanulmányok a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ nem sokkal korábban átadott első önálló kiállítóhelyén, a budapesti Walter Rózsi-villában elhangzott előadások leiratai. A felmerült témakörök gyakorlatban érintik intézményünket: az építészeti topográfia, a műemléki és a műtárgy inventarizáció, valamint az adatbázis építés a MÉM MDK megalapításakor a patinás elődintézményektől átvett feladatok. A topográfia készítésében évtizedes adósságot kezdtünk leróni a tudományos módszerek változásai miatt új utakat és módszereket keresve. A Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltárral kezdett Intézményi együttműködés ezek közül az egyik, gyakorlati sikereket is felmutató kezdeményezés.

dr. Almássy Kornél igazgató
Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ

Műfaj helytörténet
ISBN 978-615-81349-8-9
Alcím Építészeti topográfia, műemléki és műtárgy inventarizáció, adatbázis építés a gyakorlatban. A budapesti Walter Rózsi-villában 2022. szeptember 27-én rendezett konferencia előadásai
Szerkesztő Karlinszky Balázs – Varga Tibor László
Kiadó Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár
Kiadás éve 2023
Kötés típusa Keménytábla védőborítóval
Oldalszám 156
Nyelv magyar
Méret B5 165 x 235
Tömeg 481 g