Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mindszenty József veszprémi püspök 1944–1945

Ár:
1.700 Ft
Cikkszám: 963-7208-51-8
Elérhetőség: RENDELHETŐ

Leírás és Paraméterek

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 1992-ben azzal a szándékkal kezdte el a „Gizella Napok” rendezvénysorozatát, hogy vele hagyományt teremtsen. Ezt a szándékot történelmi felolvasó ülésekkel kezdettől fogva támogatta a Laczkó Dezső Múzeum, hogy felkeltse az érdeklődést a királynék városa múltja iránt. E célból évről évre füzet alakban is megjelentette az előadásokat, hogy azok mondanivalóját megismerhessék, akiknek nem volt módjukban a konferenciákon jelen lenni.

Tavaly volt 50 éve annak, hogy Mindszenty József veszprémi püspök a királynék városából a királyok városába: Esztergomba költözött, hogy elfoglalja érseki székét mint a magyar katolikus egyház kinevezett hercegprímása, és ugyancsak tavaly volt 20 éve annak, hogy 1975. május 6-án meghalt. E két évforduló miatt 1995-ben a választás Horváth Lajos történész-muzeológus javaslatára a „Mindszenty József mint veszprémi püspök” témára esett.

Horváth Lajos a következőkkel indokolta javaslatát:

„Mindszenty Józsefnek veszprémi főpapként végzett tevékenysége is túlmutatott már az egyházmegye határain. E rövid, de gazdag életszakasz – különösen a folytatódó életpálya ismeretében – a félévszázados évfordulón közérdeklődésre tarthat számot. Újkorí történelmünknek e kevéssé ismert szelete érdemben hozzájárulhat történeti tudatunk alakításához.
Fél évszázada annak, hogy a veszprémi püspök a háború viharában és az azt követő romokon tekintélyét, eltökélt szándékát, vasakaratát is latba vetve megpróbált ellenállni az embertelenség tengerében. A fasizmus felett aratott győzelem 50. évfordulóján különösen aktuális a nyilas hatalommal szembeszegülő, a veszprémi börtönt és a soproni fegyházat megjárt püspökre emlékeznünk.”

(Részlet Dr. Szendi József veszprémi érsek ajánlásából)

Műfaj egyháztörténet
ISBN 963-7208-51-8
ISSN 1215-0681
Sorozat Felolvasóülések Veszprém Történetéből 4. Veszprémi Múzeumi Konferenciák 7.
Szerkesztő T. Horváth Lajos
Kiadó Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár
Kiadás éve 1996
Kötés típusa Puhatáblás / Kartonált
Oldalszám 118
Nyelv magyar
Méret A5 142 x 200
Tömeg 149 g