Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kisbárkány-Kukely-tanya kora Árpád-kori temetője

Ár:
4.200 Ft
Cikkszám: 978-615-5978-67-8
Elérhetőség: RENDELHETŐ

Leírás és Paraméterek

2021 októberében került sor a Magyar Nemzeti Múzeum Közösségi Régészeti Programjának ásatására a Nógrád megyei Kisbárkány-Kukely-tanyán, egy a mezőgazdasági termelés által veszélyeztetett lelőhelyen. Az önkéntesek segítségével megvalósult mentőfeltárás 24 temetkezést hozott napvilágra, melyek mindegyike a 11. századra volt keltezhető.

Az eredményekből kiállítás, előadások, illetve cikkek, tanulmányok születtek, amelyek hírét vitték a közösségi összefogás erejének is. Ezt a sort zárja le ez a kötet, melyben a régészeti tárgyak és jelenségek elemzése mellett olvashatunk az antropológiai leletekről, a lelőhely környezetének helyneveiről, ugyanakkor betekintést nyerhetünk a restaurátori munkába és az egyik sírban talált, fából készült tárgytöredék kapcsán a természettudományos vizsgálatok módszertanába.

Az elmúlt időszakban a Magyar Nemzeti Múzeum Közösségi Régészeti Programja átalakult, és a Nemzeti Régészeti Intézeten belül új irányvonalak mentén önálló osztállyá szerveződött. Bízunk benne, hogy a jövőben hasonló összefogással további veszélyeztetett lelőhelyeket tudunk majd megmenteni és a feltárások eredményeiről beszámolni.

Műfaj régészet
ISBN 978-615-5978-67-8
Alcím Egy közösségi régészeti projekt első eredményei
Szerkesztő Rózsa Zoltán –Szigeti Judit
Kiadó Magyar Nemzeti Múzeum
Kiadás éve 2022
Kötés típusa Puhatáblás / Kartonált
Oldalszám 139
Nyelv magyar
Méret B5 165 x 235
Tömeg 358 g