Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Aquincumi Füzetek 9.

Ár:
1.000 Ft
Cikkszám: 1219-9419-9
Elérhetőség: RENDELHETŐ

Leírás és Paraméterek

A Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma és az Os- és Népvándorlás kori Osztály 2002ben 26 helyszínen végzett megelőző, illetve próbafeltárást. A két osztály 12 régésze 1093 napot töltött feltáráson, melyek mintegy 350 ládányi - csaknem 50000 darabra becsülhető - leletanyaggal gyarapították a múzeum gyűjteményét. Emellett a múzeum régészei további 26 helyszínen folytattak megfigyelést régészetileg érintett telkeken végbement építkezéseken.
A feltárásokat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előírásainak megfelelően, azzal egyetértésben végeztük. Alapvető szempont volt a 2002. évi kutatásoknál is - a törvény szellemének megfelelően -, hogy csak azokat a területeket tárjuk fel, amelyek az építkezés során megsemmisülnek. A földmunkák által nem érintett felületeket a legtöbb esetben ásatással sem bolygattuk. Kivételt képeztek azok a lelőhelyek, amelyeknek alsó, az építkezés által nem érintett rétegsorába magasabbról induló objektumok mélyedtek, vagy pedig nem voltak adataink a lelőhely teljes rétegsoráról. A törvény ugyanis a feltárás finanszírozását annak kötelességévé teszi, akinek érdekében ;íll a lelőhely megbolvgatása. Az építkezés által nem bolygatott területeken végzett földmunka finanszírozásának kérdése vitatható, eltérően értelmezhető a törvény szövege, nem beszélve az építkezéshez szükséges földmunkánál nagyobb arányú feltárásból adódó alapozási többletköltségekről. Ilyen vitatható eseteket több okból sem tudtunk felvállalni. A múzeumnak egyrészt nincs olyan költségvetési kerete, amelyből a feltárásoknak ezt a részét finanszírozhattuk volna, s még megelőlegezni sem tudjuk, míg esetleg lesz a KÖI l-nek vagy a NKÖM-nek erre vonatkozó, megigényelhető kerete. Másrészt az ásatások mennyisége így is a felvállalhatóság határán mozog, a múzeum állandó személyi állománya mellett rendszeresen kell alkalmaznunk megbízásos munkatársakat.

Műfaj régészet
ISBN 1219-9419-9
Alcím A BTM Aquincumi Múzeumának ásatásai és leletmentései 2002-ben/Excavations and rescue work at the Aquincum Museum in 2002
Sorozat Aquincumi Füzetek
Szerkesztő Zsidi Paula
Kiadó BTM Aquincumi Múzeum
Kiadás éve 2003
Kötés típusa Puhatáblás / Kartonált
Oldalszám 229
Nyelv magyar, angol
Méret A5 142 x 200
Tömeg 230 g